Post Single Template – Tatil Durağı

Ordu’da gezilecek yerler

100 kilometreyi bulan kıyı şeridi ve 30’dan fazla plajıyla Karadeniz’in tatil cennetlerinden biri olan Ordu, antik dönemlerden beri önemini kaybetmeyen büyüleyici bir liman şehri. Tarihi kayıtlarda Cotyora olan geçen Ordu, yaz aylarında Karadeniz’in tertemiz sularının tadını çıkarabileceğiniz mavi bayraklı plajlarının yanı sıra Ulugöl Tabiat Parkı gibi doğa cennetleri, Çermik Gölü gibi sodalı kaynak sularıyla yüzlerce yıldır şifa dağıtan küçük gölleri ve Bolaman Kalesi gibi tarihi hazineleriyle de çok ilgi çekiyor.

Yaz tatillerinin yanı sıra kültür turları, yayla gezileri ve termal kaplıcalara düzenlenen sağlık turları ile de ziyaret edebileceğiniz Ordu, herkes için farklı bir güzelliğe sahip. Etkileyici doğal teras Ablak Taşı’ndan Geçilmez Kanyonu’nun büyüleyici manzaralarına şahit olabileceğiniz gezinizde teleferikle ulaşabileceğiniz Boztepe’de ise Karadeniz üzerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Ordu’da mutlaka görmeniz gereken 60 yeri sizler için sıraladık. Listeyi hazırlarken Instagram etiketlerinden faydalandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. bu yazıda gezilecek yerleri kolayca keşfetmeniz için konum linklerine de yer verdik.

1- Ulugöl Tabiat Parkı

Ulugöl Ordu

Ordu’nun Gölköy ilçesinde yer alan ve 2009 yılında el değmemiş güzelliklerinin korunması için milli park ilan edilen Ulugöl Tabiat Parkı; kızılçam, kayın, gürgen ve akçaağaç ormanları arasında doğa yürüyüşüne çıkmak için gidebileceğiniz en güzel yer. Mavi ve yeşilin her tonunun birbirine karıştığı 3 tane büyüleyici göle ev sahipliği yapan tabiat parkı, endemik bitki türlerinin yanı sıra vahşi yaşam zenginliği ile de tüm Türkiye’den fotoğrafçıları kendine çekiyor.

Rehberli doğa yürüyüşlerine çıkarak 3 gölün çevresinde gezebilir, seyir teraslarında muhteşem fotoğraflar çekebilir, göllerde düzenlenen kano gezileri veya balıkçılık turlarına katılarak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Temiz havasından dolayı solunum rahatsızlığı çekenlerin de şifa için ziyaret edebileceği Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu merkezine 74 kilometre uzaklıkta ve şehirde her saat bulabileceğiniz Gölköy ilçe minibüsleri ile 1,5 saatlik bir yolculukla Ulugöl’e kolaylıkla gidebilirsiniz.

Konum Linki

“Parka çıkan yollar biraz virajlı olduğu için kendi aracınızla gidecekseniz mutlaka temkinli olmanızda, aracınızın tekerleklerini vs. kontrol ederek yola çıkmanızda fayda var.”

2- Perşembe Yaylası

Perşembe Yaylası

Sadece Ordu’nun değil, Karadeniz’in de en güzel yaylalarından biri olan ve şehir merkezine 100 kilometre uzaklıkta yer alan Perşembe Yaylası, bahar aylarından sonbahar sonuna kadar ziyaret edebileceğiniz en sevilen yeşil alanlardan biri. Bahar aylarında açan rengarenk yayla çiçekleri ve dağ laleleri arasında keyifli yürüyüşlere çıkabileceğiniz Perşembe Yaylası; ahşap yayla evleri, buz gibi dereleri ve etkileyici dağ manzaralarıyla fotoğrafçılık turlarının da değişmez adreslerinden biri.

Yaz aylarında yağlı güreş, at yarışı, folklor gösterileri ve konserler ile eğlenceli yayla şenliklerine ev sahipliği yapan Perşembe Yaylası’nda turizm olanakları da oldukça gelişmiş durumda. Yaylada market, restoran, kır bahçeleri, bungalov oteller, orman köşkleri, mesire alanları ve donanımlı kamp alanları bulabilirsiniz. Doğa yürüyüşlerinin yanı sıra bisiklet gezileri ve yamaç paraşütü gibi etkinlikler de yapabileceğiniz Perşembe Yaylası, Ordu’da mutlaka görmeniz gereken güzelliklerden biri.

Konum Linki

”Yaylalarıyla ünlü Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri de Perşembe Yaylası. Burası çok keyifli bir yayla olsa da yiyecek içecek seçeneği çok sınırlı. Eğer Perşembe Yaylası’na gitmeye karar verirseniz yemeklerinizi yanınızda götürebilirsiniz. Perşembe Yaylası’nın bir diğer özelliği de yaylaya varan yolların çok da düzgün olmaması. Daha önceki ziyaretçiler yaylanın yollarına 10 üzerinden 6 puan vermiş. Yol zorlu olsa da buraya çıkmalısın.”

3- Yason Burnu

Yason Burnu

Perşembe ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Yason Burnu, sunduğu büyüleyici Karadeniz manzaralarının yanı sıra binlerce yılda rüzgâr ve dalgalarla şekillenmiş kaya oluşumlarıyla da turistlerin fotoğraf çekmek için en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. 1. derece arkeolojik ve 2. derece doğal sit alanı olarak korunan Yason Burnu; Karadeniz’in içlerine uzanan yarımadanın ucunda yer alan küçük deniz feneri, gün batımı manzarasıyla ünlü Yason Kilisesi, sahil boyunca sıralanan balık restoranları ve yürüyüş yollarıyla unutulmaz bir günlük gezi deneyimi sunuyor.  

Yunan mitolojisinde Truva Savaşı’ndan önce yaşandığı söylenen Argonot efsanesinin geçtiği yer olduğu için yabancı turistlerin de sıkça ziyaret ettiği Yason Burnu’nu doğa gezileri veya fotoğraf safarileri ile keşfe çıkarak yılın her mevsimi harika fotoğraflar çekebilir; yaz aylarında düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere katılarak ise hem kamp yapabilir hem de eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

”Yason Burnu’nu ziyaret edecekseniz yaz mevsiminde olsak bile yanınıza kalın kıyafetler almalısınız. Burası yılın neredeyse tamamında son derece serin oluyor.”

4- Çambaşı Yaylası

Çambaşı Yaylası

Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen ve turizm olanaklarının çok geliştiği Çambaşı Yaylası, Ordu’nun Kabadüz ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bölgedeki en büyük yaylalardan biri olan, içerisinde konaklayabileceğiniz bungalov oteller, doğa otelleri, orman köşkleri ve yayla evlerinin hizmet verdiği Çambaşı Yaylası, yaz sıcaklarından kaçılabilecek en güzel yerler arasında.

Çam ormanları arasında uzanan yürüyüş yolları, tertemiz havası ve buz gibi kaynak sularıyla Ordu’da kesinlikle uğramanızı önerdiğimiz yerlerden olan Çambaşı Yaylası, kış aylarında da Çambaşı Kayak Merkezi ile oldukça hareketli. Yıl boyu yamaç paraşütünden dağ bisikleti turlarına, doğa yürüyüşlerinden kampçılığa kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan yaylaya Ordu’da her saat bulabileceğiniz Kabadüz minibüsleri ile kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

“Çambaşı Yaylası’nda yeşil alanlar, çayırlar ve büyük-küçük baş hayvanlarla dolu güzel bir ortam bulacaksınız. Dönüşte, Yeveli Köyü yönünden Mesudiye ilçesine inerken çift şeritli, virajlı ve dik yollarla karşılaşacaksınız. Bu rotada görüş mesafesi kısıtlı olabilir, ancak yolun asfaltı düzgün. Yol boyunca dağlardan uzanan şelalelerin şırıltısında bisikletle  yolculuk etmek doğa severler için  unutulmaz bir deneyim sunabilir.”

5- Çambaşı Kayak Merkezi

Çambaşı Kayak Merkezi

Karadeniz’in en büyük yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası’nın içerisinde hizmet veren Çambaşı Kayak Merkezi; 11 kayak pisti, kayak ve snowboard eğitimi alabileceğiniz tesisler, bungalov oteller, kafeler ve restoranlarıyla kış aylarında uğrayabileceğiniz sevilen turistik merkezlerden biri. Her zorluk derecisine göre düzenlenmiş pistlerinde gün boyu kayak yapabileceğiniz merkezde akşamları ise restoranlarda şömine başında yöresel lezzetlerle romantik akşam yemekleri tadabilirsiniz.

Muhteşem kar manzaraları eşliğinde rehberli doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz Çambaşı Kayak Merkezi, bahar ve yaz aylarına da hem yürüyüş hem de kamp yapmak için tercih ediliyor. Ordu’da her saat bulabileceğiniz minibüslerle veya kayak turlarıyla Çambaşı Kayak Merkezi’ne rahatlıkla gidebilirsiniz.

Konum Linki

”Çambaşı Kayak Merkezi’ne gitmek için dört çeker arabanızın olması şart değil. Yol biraz zorlu olsa da yoldaki karı sürekli olarak temizliyorlar. Binek araçla da Çambaşı Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz.”

6- Yason Kilisesi

Yason Kilisesi

Yason Burnu’nun en çok ziyaret edilen tarihi yapısı olan Yason Kilisesi, 1868 yılında bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edilmiş etkileyici bir tarihi hazine. Karadeniz ile Yason Burnu’na hakim bir tepede yükselen ve yüzlerce yıllık mimari özelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış Yason Kilisesi, özellikle gün doğumu ve gün batımlarında sunduğu büyüleyici manzaralardan dolayı turistlerin akınına uğruyor. Yemyeşil bir düzlükte sarp bir falez üzerinde etkileyici bir görüntü sunan tarihi kilisenin iç bölümlerini de gezebilir ve benzersiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

“Kilise yakınlarında otopark bulunuyor ve ücretsiz.”

7- Hoynat Adası

Hoynat Adası

Perşembe ilçesinde Hoynat Tüneli’nin hemen karşısında yer alan küçük Hoynat Adası, üzerinde hiçbir yapılaşmanın olmadığı ve tekne gezileri ile ziyaret edebileceğiniz bir turistik gezi alanı. Antik zamanlarda sığınak olarak kullanılan ve günümüze kalan küçük sur kalıntıları ile etkileyici manzaralar sunan Hoynat Adası, aynı zamanda Türkiye’de karabatakların yuva yaptığı tek yer olmasıyla da ünlü.

Hem karabataklar hem de gümüş martılar için doğa fotoğrafçıları ve kuş gözlemcileri tarafından sıkça ziyaret edilen ada, kuş koruma alanı ilan edilerek korumaya alındı. Karşısındaki seyir teraslarından veya tekne gezileriyle harika karabatak fotoğrafları çekebileceğiniz Hoynat Adası, keşfedilmeye değer güzellikte.

Konum Linki

8- Bozukkale (Cotyora)

Cotyara

Ordu şehrinin ilk kurulduğu yer olan Bozukkale, 2. derece arkeolojik sit alanı olarak korunan bir tarihi hazine. 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen gözetleme kulesini ve Loryma Antik Kenti kalıntılarını, Bozukkale Körfezi’nin büyüleyici manzaraları eşliğinde gezebileceğiniz bölge, masmavi denizin ve yemyeşil ormanların büyüleyici manzarasından dolayı tekne gezilerinin de en sevilen mola noktalarından biri. Hem rehberli doğa yürüyüşleri hem de yat ve tekne gezileri ile siz de Bozukkale’nin doğal güzelliğini ve tarihi yapılarını yakından görebilirsiniz.

“Bozukkale’ye ulaşım yalnızca deniz yolu üzerinden gerçekleştiriliyor.”

9- Çişeli Şelalesi

Çişeli Şelalesi

Ordu’nun en bilinen tabiat harikalarından biri olan Çişeli Şelalesi, yemyeşil bitki örtüsü arasından 11 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları ve buz gibi sularla dolu kaya göleti ile özellikle yaz gezilerinin sevilen adresleri arasında. Ordu merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve çevresinde mangal yapabileceğiniz mesire alanları ve yürüyüş yolları bulabileceğiniz Çişeli Şelalesi’nin buz gibi göletinde ise yaz aylarında doyasıya yüzerek serinleyebilirsiniz.

Fotoğrafçılık turları ve doğa gezileri ile güzelliğini keşfe çıkabileceğiniz Çişeli Şelalesi, özellikle hafta sonları çok kalabalık olduğu için şelaleyi hafta içi daha sakin bir zamanda ziyaret ederek harika fotoğrafları çekebilir ve tertemiz havada doğa ile baş başa yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

”Şelaleye Ulugöl Parkı üzerinden giden yol tehlikeli. Anayoldan şelaleye gelmek daha mantıklı.”

10- Asarkaya Kent Ormanı

asarkaya kent ormanı

Ordu’nun başka bir sevilen yeşil alanı da hem mesire alanları hem yürüyüş yollarından muhteşem Karadeniz manzaraları izleyebileceğiniz Asarkaya Kent Ormanı. Ünye ilçesine sadece 4 kilometre uzaklıkta Ünye-Fatsa Yolu üzerinde yer alan kent ormanı; sonbahar aylarında sararmış yapraklar, yaz aylarında ise çiçek açan ağaçlarıyla Türkiye’nin her yerinden gelen fotoğrafçılar tarafından ziyaret ediliyor.

Yüzlerce kuş türünün yanı sıra pek çok vahşi hayvana ve endemik bitki türlerine de ev sahipliği yapan Asarkaya Kent Ormanı, kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşlerinin de Ordu’daki önemli adreslerinden biri. Panoramik Karadeniz manzaraları sunan çam ormanları arasında gizlenmiş mesire alanları, kilometrelerce uzanan yürüyüş yolları ve seyir teraslarında güzel bir gün geçirebileceğiniz kent ormanına kış aylarında uğrarsanız, beyaza bürünmüş çam ağaçlarının muhteşem manzaralarını da izleyebilirsiniz.

Konum Linki

“2023 Nisan ayı itibarıyla otomobille giriş ücreri 15 TL, semaverde çay keyfi yapmak isterseniz 65 TL gibi bir ücret ödemelisiniz. Ayrıca tuvalet ve mescit bulunuyor.”

11- Gaga Gölü

Gaga Gölü

Doğa severlerin Ordu gezilerinde kesinlikle keşfetmesi gereken bir doğa harikası olan Gaga Gölü, çevresi onlarca çeşit ağaçla sarılı el değmemiş bir tabiat harikası. Fatsa ilçesine bağlı Sefaköy sınırında yer alan Gaga Gölü, kerevit ve sazan balığı zenginliğinden dolayı balıkçılık turları için de sıkça ziyaret ediliyor. Gölün ortasında yer alan küçük adasıyla her mevsim büyüleyici manzaralara sahip Gaga Gölü’nde yaz aylarında kanoyla veya küçük sandallarla gezilere çıkabilir; göl çevresinde kamp yapabilir veya sessiz ve huzurlu ortamdan olta balıkçılığı yaparak dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

”Gaga Gölü’nde otopark alanı çok kısıtlı. Aklınızda olsun.”

12- Küpkaya Kanyonu

Küpkaya

Ordu’da düzenlenen doğa sporları ve gezilerinin en önemli adreslerinden biri olarak her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen 2 kilometre uzunluğundaki Küpkaya Kanyonu, doğanın huzurlu atmosferinde zaman geçebileceğiniz ve onlarca aktivite yapabileceğiniz çok sevilen bir yer. Sarp kayalar arasından akan buz gibi sularında kano gezileri ve rafting yapabileceğiniz Küpkaya Kanyonu’nu iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir, seyir teraslarından ise devasa kanyon duvarlarının harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Yıl boyu dağ bisikleti, kampçılık, kaya tırmanma ve dağcılık gibi pek çok etkinliğin düzenlendiği Küpkaya Kanyonu’nun yazın en sıcak günlerinde bile 5 derece kalan suları içinde ve dar kaya koridorları arasında yürüyebilir, kaya göletlerinin buz gibi sularında yüzerek serinleyebilirsiniz. Küpkaya Kanyonu, macera ve heyecan arayanların Ordu’da ilk uğraması gereken yer. Bu doğal güzelliklerin tadını çıkarıp Karadeniz’in ruhunu keşfetmek isteyenler en yakın tarihteki Ordu uçak bileti seçeneklerini değerlendirmeliler

Konum Linki

“Kanyonda kamp yapma imkanı bulabileceğiniz gibi özellikle çocuklu aileler 50 TL karşılığında zepline yapma fırsatı yakalayabilirler. Ayrıca kanyona çıkan yol boyunca 25-30 aracı alabilecek genişlikte ücretsiz otopark imkanı sunuyor.”

13- Ünye Kalesi

Ünye Kalesi

Ordu’da gezebileceğiniz en bilinen tarihi hazinelerden biri olan ve ilk olarak M.Ö. 250 yılında Pontus Kralı 2. Mitradates tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Ünye Kalesi, hem görkemli manzarası hem de etkileyici kaya mezarlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor.

Dik kaya duvarlarına oyularak inşa edilen gözetleme kuleleri ve kaya mezarları ile tüm dünyada tarih meraklılarının ilgisini çeken Ünye Kalesi; Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde de kullanılmaya devam etmiş ve özellikle Osman döneminde oldukça geliştirilmiş. İhtişamlı kalenin iç bölümlerini gezebilir; kalenin karşısından ise hem kale surlarının hem de büyüleyici kaya mezarlarının harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

”Ünye Kalesi’ndeki restorasyon 2023 yılı haziran ayı itibarıyla devam ediyor. Çalışmalar sona erdiğinde sizi bilgilendireceğiz.”

14- Ohtamış Şelalesi

Ulubey ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Ohtamış Şelalesi, sarmaşıkların sardığı sarp kayalar arasından 30 metre yükseklikten dökülen buz gibi sularıyla Karadeniz’in en büyük şelalelerinden biri olarak görülmeye değer bir manzara sunuyor. Taşlı bir patikadan ulaşabileceğiniz şelale, tertemiz havası ve yaz aylarında bile buz gibi kalan şelale göletiyle yılın yorgunluğunu atmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden.

Ordu’ya da sadece 38 kilometre uzaklıkta yer alan Ohtamış Şelalesi, günübirlik gezi ve pikniklerin yanı sıra doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık turları ve kampçılık için de sıkça ziyaret ediliyor. Ordu’da her yarım saatte bir bulabileceğiniz Ulubey minibüsleri ile şelaleye kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

”Şelaleye giden yollar düzgün olmasa da daha önce bu doğa harikasını ziyaret eden herkes çektikleri zorluğa değdiğini söylüyor.”

15- Çamlık Koyu

Çamlık Koyu

Ordu’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Ünye ilçesinin en çok ziyaret edilen güzelliklerinden biri olan Çamlık Koyu, Fokfok adı verilen doğal falez oluşumlarının süslediği büyüleyici sahil ve sarıdan yeşile doğanın her tonunu görebileceğiniz doğal güzelliğiyle mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerlerden biri.

Ordu’da yaz aylarında her saat bulabileceğini minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Çamlık Koyu; kalabalıklardan uzak denize girmek, mesire alanlarında piknik yapmak, tertemiz havada yürüyüşe çıkmak veya kamp yapmak için Karadeniz’in en özel yerlerden. Dalgalı bir denize sahip olduğu için çocuklu ailelerin ve acemi yüzücülerin dikkatli olması gereken Çamlık Koyu’nun deniz mağaralarını da gezebilir veya dalış yaparak Karadeniz’in su altı zenginliklerini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

16- Uzunkum Plajı

Uzunkum Plajı

30’dan fazla birbirinden güzel plaja sahip olan Ordu’da hem Karadeniz’in tertemiz sularının hem de güneşin tadını çıkarabileceğiniz en popüler plajlardan biri de Ünye ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki Uzunkum Plajı. İsmini aldığı ince kumlu uzun kumsalında şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesisler, kafeler, kamp alanları ve restoranlar bulabileceğiniz plaj, güzelliği ile Ege ve Akdeniz plajlarını aratmıyor.

Özellikle yaz aylarında Ordu halkının yanı sıra Türkiye’nin pek çok şehrinden gelen tatilcileri de misafir eden Uzunkum Plajı, dalgalı ve rüzgârlı bir denize sahip olduğu için rüzgâr sörfü, yelken, deniz paraşütü gibi su sporları yapmak için de ideal. Plaj çevresinde uzanan yürüyüş parkurunda gün batımında keyifli yürüyüşler yapabilir; plaj çevresinde her bütçeye uygun hizmet veren aile pansiyonları, butik oteller veya apart otellerde konaklayabilirsiniz.

Konum Linki

”Plajda gün batımında manzara muhteşem. Kesinlikle izlenmeye ve fotoğraflanmaya değer.”

17- Kurul Kalesi

Kurul Castle

Ordu’nun çok ziyaret edilen başka bir tarihi yapısı olan ve şehir merkezine sadece 15 dakika uzaklıktaki merkeze bağlı Bayadı Köyü sınırlarında yer alan Kurul Kalesi, sivri bir kaya üzerine inşa edilmiş çarpıcı bir yapı. Günümüzde 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak korunun Kurul Kalesi’nin zirvesine 100 tane antik merdivenle ulaşılabilir ve panoramik manzarayı izleyebilirsiniz.

M.Ö. 2. veya 1. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 2010 yılından beri kazı çalışmalarının yapıldığı kalenin binlerce yıllık tapınaklarında Tanrıça Kibele heykelleri ve pişmiş topraktan yapılmış süslemeler gibi pek çok önemli tarihi eser bulundu. Gezinizde hem kalenin iç bölümlerini inceleyebilir hem de Ordu’nun kuş bakışı panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Önemli not: Kale şu anda geçici olarak kapalı.

Konum Linki

18- Uzundere Şelalesi

Uzundere Şelalesi

Türkiye’nin en büyük şelalelerinden bazılarına ev sahipliği yapan Ordu’da doğa severlerin zevkle gezebileceği başka bir tabiat harikası olan Uzundere Şelalesi, minibüslerle kolayca ulaşabileceğiniz Aybastı ilçesinde yer alıyor. 100 metre yükseklikteki düz kaya duvarları arasından süzülen bembeyaz sularıyla her mevsim fotoğrafçıların da ilgisini çeken ve Karadeniz’in en yüksek şelalelerinden biri olan Uzundere Şelalesi, ismini de bu uzunluğundan alıyor.  

7 tane irili ufaklı şelalenin bulunduğu bölge, özellikle yaz aylarında doğa gezileri, piknik yapmak, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi aktiviteler için ziyaret ediliyor. Sıcak günlerde buz gibi göletinde serinleyebileceğiniz Uzundere Şelalesi’nin ihtişamlı manzaralarını da seyir teraslarından izleyebilirsiniz.

Konum Linki

“Yol oldukça virajlı ve stabil değil, o nedenle özellikle çocuklu ailelerin yola çıkmadan önce iki defa düşünmelerinde fayda var.”

19- Çamaş Kanyonu

Ordu’nun en popüler doğa sporları merkezlerinden biri olan ve Çamaş ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer alan etkileyici Çamaş Kanyonu, yılın her mevsimi doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık turları, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ve dağ bisikleti gezileri gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yaz aylarında buz gibi sularında devasa kaya blokları arasında yüzebileceğiniz Çamaş Kanyonu, zengin balık çeşitliliğine sahip akarsularından dolayı olta balıkçılığı yaparak yorgunluk atmak için de en güzel yerler arasında. 150 metre uzunluğa ve 15 metre yüksekliğe sahip Çamaş Kanyonu, hem spor yapmak hem de dinlenmek için uğrayabileceğiniz en özel yerlerden biri.

Konum Linki

”Eğer bu doğa harikasını keşfetmek için kış mevsimini tercih edecekseniz arabanızın tekerleklerine zincir taktığınızdan emin olmalısınız. Kanyona giden yol çok fazla eğimli olduğu için aksi durumda kayma tehlikesi yaşayabilirsiniz.”

20- Sayacabaşı Mesire Alanı

Sayacabaşı

Sayacabaşı Mesire Alanı, özellikle yaz aylarında doğanın içinde keyifli bir gün geçirmek ve piknik yapmak için hem Ordu halkının hem de şehri gezen turistlerin en sık ziyaret ettiği yerlerden biri. Şehir merkezine sadece 27 kilometre uzaklıkta yer alan mesire alanı, 6,5 hektarlık geniş bir yeşil alanı kapsıyor.

İçerisinde restoran, kır bahçeleri, Karadeniz ekmekleri alabileceğiniz bir fırın, yürüyüş yolları, çeşmeler, tuvaletler, mesire ve kamp alanlar gibi olanaklar bulabileceğiniz Sayacabaşı Mesire Alanı, tertemiz havada yürüyüş yapmak veya çadır kurarak birkaç gün mola vermek için gidebileceğiniz Ordu’ya en yakın yeşil alanlardan. Çam ormanları arasında kurulan salıncaklarda ve hamaklarda gün boyu yorgunluk atabileceğiniz mesire alanına her yarım saatte bir bulabileceğiniz Ulubey veya Sayaca Köyü minibüsleriyle Ordu merkezinden kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

21- Yoroz Kent Ormanı

Yoroz Kent Ormanı

Doğa güzellikleri açısından tam bir cennet olan Ordu’da şehir merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta yer alan Yoroz Kent Ormanı, tertemiz havası ve eşsiz manzaraları ile keyifli bir doğaya kaçış deneyimi sunuyor. 32 hektar gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan ve kızılçam ormanları içinde uzanan yürüyüş yollarıyla gezebileceğiniz kent ormanı, kaya zirvelerinde bulunan seyir teraslarından ise muhteşem panoramik fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.

Oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasından dolayı solunum rahatsızlıkları yaşayanların da ziyaret etmesini önerdiğimiz Yoroz Kent Ormanı gezinizde ormanlar içinde gizlenmiş küçük ahşap evlerin fotoğraflarını çekebilir, ağaçlar üzerine inşa edilmiş gözlem kulelerinden şahin, atmaca, kartal gibi onlarca kuş türünü ve vahşi yaşam zenginliğini izleyebilirsiniz. Donanımlı kamp alanları da bulabileceğiniz kent ormanı, şehre yakınlığından dolayı kamp yapmak isteyenlerin de en çok tercih ettiği yer.

Konum Linki

”Ordu’nun en yüksek noktasındaki bu ormana giderseniz zirveye yakın bir noktaya kadar aracınızla çıkabilirsiniz. Sonrasında ahşap merdivenleri çıkmanız gerekecek ve bu ciddi bir efor harcamanız gerektiği anlamına geliyor. En tepeye çıkmaya kararlıysanız yanınıza su almanızı öneririz.”

22- Geçilmez Kanyonu

Ordu ile Giresun sınırları arasında yer alan ve kartpostal güzelliğinde doğa manzaraları sunmasına rağmen az kişinin bildiği saklı cennetlerden biri olan Geçilmez Kanyonu, hem kendi başınıza hem de rehberli turlarla keşfe çıkabileceğiniz büyüleyici bir gezi alanı. 

Kilometrelerce uzanan yürüyüş parkurunda devasa kaya oluşumlarının harika fotoğrafları çekebileceğiniz Geçilmez Kanyonu, aynı zamanda en yüksek noktası olan ve binlerce yılda şekillenmiş doğal teras Ablak Taşı ile de tanınıyor. 2000 metrelik uçurumları ve deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte uzanan seyir teraslarıyla unutulmaz bir doğa gezisi sunan kanyon, yıl boyunca dağcılık, kaya tırmanma, kampçılık ve yamaç paraşütü için pek çok aktiviteye de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

23- Kadılar Yokuşu

Kadılar Yokuşu

Ordu’nun tarihi ilçesi Ünye’de yer alan ve Osmanlı döneminde sokak boyunca sıralanan konaklarda ünlü kadıların yetiştirildiği Kadılar Yokuşu, günümüzde çok sevilen bir gezi alanı. Karadeniz’e özgü taş ve ahşap mimarili iki katlı konakların sıralandığı yokuş, Cumhuriyet Meydanı’na kadar dik bir şekilde ilerliyor.

Ordu’da fotoğrafçılık turlarının mutlaka ziyaret ettiği yerlerden olan ve tam bir açık hava müzesini andıran Kadılar Yokuşu’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken müze olarak hizmet veren bazı kadı konaklarının iç bölümlerini gezebilir; Osmanlı dönemi mobilyaları, tarihi eşyalar ve antikalarla süslü odaları dolaşarak güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

“Sokaklar biraz yokuşlu olduğu için rahat giysi ve outdoor ayakkabılar tercih etmenizde fayda var.”

24- Keyfalan Yaylası

Keyfalan Yaylası

Ordu’ya 134 kilometre uzaklıktaki Mesudiye ilçesi sınırlarında, deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte yer alan Keyfalan Yaylası, şehrin en popüler yaylalarından biri. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası, tertemiz kaynak suları ve geleneksel yayla evleri ile çok popüler bir gezi alanı olan Keyfalan Yaylası, 1995 yılında turizm bölgesi ilan edildi.

Suyunun ve havasının baş ağrısından solunum sorunlarına kadar pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen, bu nedenle sağlık turlarının da düzenlendiği Keyfalan Yaylası’nı gezerken yaylada üretilen organik tarımsal ve hayvansal ürünler satın alabilir, köy kahvaltıları ve yöresel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Kış aylarında kar manzaraları eşliğinde rehberli yürüyüşlere de katılabileceğiniz Keyfalan Yaylası’nın donanımlı kamp alanlarında ise çadırınızı kurarak modern dünyadan uzakta birkaç gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

”Buradaki sosyal tesisin restoranı bayağı başarılı. Giderseniz kıymalu yumurtalı pideyi denemenizi öneririz.”

25- Çaka Plajı

Çaka Plajı

Ordu’nun sevilen ilçelerinden Perşembe’ye sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan ve bembeyaz kumlu uzun sahili ile Akdeniz plajlarına benzeyen Çaka Plajı, yaz aylarında Karadeniz’in masmavi sularının ve güneşin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en popüler plajlardan biri.

Hemen arkasından başlayan çam ormanlarıyla yeşil ve mavinin adeta bütünleştiği bir cennet olan Çaka Plajı’nda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz tesisler, kafeler ve restoranlar da hizmet veriyor. Çevresinde tatil yapabileceğiniz butik ve apart otellerin sıralandığı Çaka Plajı’na Ordu Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Perşembe minibüsleriyle 15-20 dakikalık bir yolculukla gidebilirsiniz.

Konum Linki

”Plajın arkası çam ormanlarıyla kaplı olduğu için yaz mevsiminde de çok serin oluyor. Denize girmek için burayı seçecekseniz hasta olmamak adına yanınıza yedek mayo aldığınızdan emin olmanızı öneririz.”

26- Uluvahta Yaylası

Uluvahta Yaylası

Ordu’nun Gölköy ilçesinde gezebileceğiniz ve şehrin yayla turizmi konusunda en gelişmiş yerlerinin başında gelen Uluvahta Yaylası, turizm merkezi ilan edildi ve özellikle yaz aylarında çok ziyaret ediliyor. 50.000’den fazla kişinin katıldığı yayla şenlikleriyle ünlü Uluvahta Yaylası’nda mesire alanları, kır bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet parkurları da bulabilirsiniz.

Hem muhteşem dağ manzaraları ve sarı kır çiçekleri arasında keyifli yayla gezilerine çıkmak hem de piknik yapmak ve organik ürünler satın almak için yaylaya uğrayabilirsiniz. Ordu Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Gölköy minibüsleriyle Uluvahta Yaylası’na Ordu’dan yaklaşık 1 saat içinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

”Yaylalar genelde yüksek konumları sayesinde yaz mevsimlerinde dahi serin olurlar. Uluvahta Yaylası yaz mevsiminde son derece sıcak olmasıyla diğer yaylalardan farklılık gösteriyor. Yazın gidecekseniz güneş kreminizi sürdüğünüzden ve güneş gözlüğünüzü aldığınızdan emin olmalısınız.”

27- İnciraltı Plajı

İnciraltı Plajı

Sadece Ordu’nun değil, Karadeniz’in de en güzel plajlarından biri olan ve Ünye ilçesinde yer alan İnciraltı Plajı cam gibi berrak denizi, sarp kayaların sunduğu büyüleyici manzarası ve gelişmiş turizm olanakları ile çok ilgi görüyor.

Kayaların üzerine kurulmuş ahşap iskelelerde veya kumsalda havlunuzu sererek güneşlenebileceğiniz plajın çevresinde oteller ve plaj kulüpleri de hizmet veriyor. Berrak denizinden dolayı şnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalış etkinliklerinin de yapıldığı İnciraltı Plajı’nda tüm gün yüzdükten sonra akşamları ise muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde taze deniz ürünleri ve yöresel mezeler tadarak romantik bir gece geçirebilirsiniz.

28- Gölköy Kalesi

gölköy kalesi

Ordu’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Gölköy ilçe merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Gölköy Kalesi, şehrin görülmeye değer tarihi hazinelerinden bir diğeri. M.Ö. 3. yüzyılda efsanevi Pers Kralı Dara tarafından yaptırıldığı düşünülen kale, 1997 yılında UNESCO Dünya Antik Eserler Listesi’ne de dahil edildi. Tarih ve kültür gezileri ile ziyaret edebileceğiniz etkileyici Gölköy Kalesi, bölgeye hakim bir noktada gözetleme amacıyla inşa edilmiş ve günümüze kadar ayakta kalmış surlarından sunduğu panoramik manzaralardan dolayı çok ziyaret ediliyor.

Konum Linki

”Kale’nin bayağı geniş bir otoparkı var. Yakınındaki çay bahçesindeyse fiyatlar son derece makul.”

29- Fatsa Bolaman

Fatsa Bolaman

Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı çok sevilen bir sahil kasabası olan Bolaman, huzurlu atmosferi ve sokaklarını süsleyen tarihi konaklarıyla günübirlik bir gezi için ideal bir adres. Balıkçılık ve fındık üretimi ile bilinen Bolaman’ın sahilinde sıralanan salaş balık restoranları da yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Yarı taş yarı ahşap mimarisiyle ülkemizin en kendine özgü kalelerinden biri olan Bolaman Kalesi’ni mutlaka görmenizi önerdiğimiz gezinizde bazıları müze, butik otel ve restoran olarak hizmet veren tarihi konakların da fotoğraflarını çekebilirsiniz. Lezzetli pideleriyle ünlü Bolaman’da yerel restoranlara uğrayıp Karadeniz pideleri tatmayı ve büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde balık restoranlarında eğlenceli bir gece geçirmeyi de unutmayın.

Konum Linki

”Pide en sevdiğiniz yemeklerden biriyse yolunuzu değiştirerek de olsa Bolaman’a gitmenizi öneririz. Çünkü burada yediğiniz pidenin lezzeti unutulmaz olacak.”

30- Aktaş Plajı

Aktaş Plajı

Ordu’nun sevilen turistik ilçelerinden Perşembe’nin merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta, Saray Caddesi üzerinde Perşembe Tüneli’nin hemen yanında yer alan küçük Aktaş Plajı, tertemiz denizi ile bölgenin en ilgi gören plajlarından biri konumunda. Son yıllarda restoranlar, turistik tesisler ve kafelerin sıralandığı sahil yoluyla yenilenmesi gündemde olan Aktaş Plajı’na Perşembe’nin tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra uğrayarak, Karadeniz’in masmavi sularında çam ormanları manzarası eşliğinde doyasıya yüzebilir veya isterseniz plaj çevresinde kamp kurarak birkaç gün yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

“Plaj artık kamp alanı orak hizmet vermiyor.”

31- Ünye At Çiftliği

Ünye At Çiftliği

Ordu’da hem yerli ve yabancı turistler hem de çocuklu ailelerin keyifle ziyaret edebileceği başka bir popüler turistik merkez de Ünye At Çiftliği. Her yaş grubu için binicilik eğitimlerinin verildiği çiftlikte belirli dönemlerde at yarışlarının düzenlendiği bir hipodrom, restoranlar, eğlenceli çocuk oyun alanları ve spor sahaları da bulunuyor.

Dere üstünde harika manzaralar izleyebileceğiniz küçük bir teleferik, eğlenceli bir zipline ve çocukların midilli atlarla keyifle gezebileceği parkurlara sahip Ünye At Çiftliği, her yaz hareketli festivallere de sahne oluyor. Ordu Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Ünye minibüsleri ile 1 saat içinde rahatlıkla ulaşabileceğini çiftlikte gün boyu çocuklarınızla tertemiz havada keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

”Yılın bazı dönemlerinde at sayısı az olabiliyor. Gitmeden önce tesisle iletişime geçerek yola çıkabilirsiniz.”

32- Fatsa Yalıköy

Fatsa Yalıköy

Fatsa ilçesinin başka bir turistik sahil kasabası olan Yalıköy, çam ormanlarının çevrelediği altın kumlu sahili ve huzurlu atmosferi ile keyifli bir günübirlik gezi sunuyor. Tüm gün kristal berraklığındaki tertemiz denizinin tadını çıkarabileceğiniz ve çam ormanları arasında yürüyüşlere çıkabileceğiniz Yalıköy’de akşamları ise ünlü Yalıköy köftelerini tadabilirsiniz. Lezzetli ekmekleriyle de ünlü olan Yalıköy’ün pazarını ziyaret ederek onlarca çeşit organik ürün, yöresel el sanatı ürünleri ve Yalıköy ekmekleri satın alabilirsiniz. Uzun yıllar balıkçılıkla geçinen kasaba, zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turları ve sahilinde sıralanan küçük balık restoranları için de sıkça ziyaret ediliyor.

Konum Linki

”Köfteyi Fatsa Yalıköy Köftecisi’nde yiyin.”

33- Bolaman Kalesi

Bolaman Kalesi

Ordu’nun simgesel yapılarından biri olan ve kendine özgü büyüleyici mimarisiyle kartpostalları süsleyen Bolaman Kalesi; alt bölümü kesme taş, üst bölümü ise ahşap olarak inşa edilmiş çarpıcı bir tarihi yapı. Bizans döneminde gözetleme ve karakol amacıyla inşa edilen Osmanlı döneminde ise geliştirilen kale, hem tarih hem de mimari meraklılarının ilgisini çekiyor. Günümüzde kent müzesi olarak hizmet veren Bolaman Kalesi’nin dönem mobilyaları, antikalar ve el sanatı eserleriyle süslü odalarını gezerek tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Konum Linki

“Kaleyi yalnızca dışarıdan görebiliyor ve içeri giremiyorsunuz. Fakat gitmişken manzaranın tadını çıkarıp kalenin hemen yanındaki sularda deniz keyfi yapabilirsiniz.”

34- Çınarsuyu Plajı

Çınarsuyu Plajı

Ünye ilçesinde Çınarsuyu mevkiinde çam ormanlarının sardığı bir koyda yer alan Çınarsuyu Plajı, panoramik Karadeniz manzaralarına karşı sıralanan bungalov evleri, çam ormanları arasındaki donanımlı kamp ve mesire alanlarıyla hem günübirlik bir gezi yapmak hem de birkaç gün konaklayarak yılın bütün yorgunluğunu atmak için gidebileceğiniz en güzel yerlerden.

Karadeniz çam ormanlarının masmavi denizle birleştiği çok özel bir konumda yer alan Çınarsuyu Plajı, cam berraklığındaki denizi ile de yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Dalışlar yaparak su altı zenginliklerine yakından şahit olabileceğiniz plajda büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde akşam yürüyüşlerine de çıkabilirsiniz.

Konum Linki

”Buradaki kamp tesisleri bayağı başarılılar. Dilerseniz kamp deneyeimi yaşayarak birkaç gün dinlenebilirsiniz.”

35- Kordon Tepe

Kordon Tepe

Ordu’da benzersiz panoramik manzaralar izlemek ve harika fotoğraflar çekmek için Boztepe’den başka gidebileceğiniz başka bir turistik nokta da Kordon Tepe. Perşembe ilçesinde deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte yer alan Kordon Tepe; çam ormanları ile sarılı mesire alanları, yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla ilçeyi gezen turistlerin mutlaka uğradığı çok popüler bir gezi alanı.

Son yıllarda yamaç paraşütü merkezi haline gelen Kordon Tepe’de kısa bir eğitim alarak siz de profesyonellerle birlikte Karadeniz üzerinde yamaç paraşütü yaparak unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Hem tertemiz havasında yenilenmek hem de Karadeniz’in kuş bakışı manzaralarını izlemek için Kordon Tepe’ye yürüyerek veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

”Kordon Tepe’ye çıkan yollar bayağı kötü ve navigasyon yanıltıcı olabiliyor. Navigasyonda yorumları okumadan rotayı izlemeye başlamayın.”

36- Ablak Taşı

Ordu’nun mutlaka keşfetmeniz gereken doğa koruma alanlarından biri de Kabadüz ilçesi sınırlarında yer alan Ablak Taşı. Sarp bir kayanın zirvesinde doğal yollarla oluşmuş bir seyir terası olan Ablak Taşı, inanılmaz manzarasından dolayı doğa yürüyüşlerinin değişmez adreslerinden biri haline geldi. İhtişamlı Geçilmez Kanyonu’nun da bir parçası olan seyir alanının ladin ormanlarıyla çevrisi muhteşem atmosferinde neredeyse çevre şehirlere kadar uzanan kesintisiz panoramik manzaraların tadını çıkarabilir ve temiz havada yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

”Ordu’nun en bozulmamış doğa manzaraları Ablak Taşı’nda.”

37- Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Ordu’nun binlerce yıllık tarihi ve kültürüyle ilgili detaylı bilgiler alabileceğiniz Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Taş Ocak Caddesi üzerinde kolay ulaşılabilir bir konumda yer alıyor. Ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğiniz müze, 1896 yılında inşa edilen etkileyici bir Osmanlı yapısı olan Paşaoğlu Konağı’nın odalarında zengin koleksiyonlar sunuyor.

19. yüzyılın en güzel mimari yapılarından biri olarak kabul edilen Paşaoğlu Konağı’nın dönen mobilyaları ile süslü odalarında tarihi silahlar, takılar, el sanatı ürünleri, yöresel kadın ve erkek giysileri arasında gezebileceğiniz müzede hem Ordu hem de Karadeniz kültürü hakkında pek çok ilginç bilgi alabilirsiniz.

Konum Linki

“Aracınızla gidecekseniz park edip kısa bir yürüme mesafesi kat etmeniz gerekiyor. Müzeye giriş ücretsiz.”

38- Ünye Yaşayan Kültür Miras Müzesi

Ordu’nun kültürel yapısını, el sanatı ürünlerini ve geleneksel yaşam tarzını anlamak için ziyaret edebileceğiniz en popüler yerlerden biri olan Ünye Yaşayan Kültür Miras Müzesi, Ünye Evi olarak da biliniyor. İlçe merkezinden kolayca yürüyerek ulaşabileceğiniz Hacı Emin Caddesi üzerinde yer alan müze, 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan, kesme taş ve ahşap tasarımlı bir konakta hizmet veriyor.

Zengin koleksiyonlarında selamlık, gelinlik odası, kaptan odası, mutfak, sofa, şark köşeleri ve antika mobilyalar arasında geleneksel Karadeniz yaşamını detaylı bir şekilde inceleyebileceğiniz müze; sanat atölyeleri, workshoplar, geleneksel çocuk oyunları, Karagöz-Hacivat ve kukla gösterileri gibi pek çok etkinliğinden dolayı yaşayan müze unvanına sahip. Somut ve somut olmayan kültürel miras araştırmalarının da yapıldığı müzeyi her gün 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Konum Linki

39- Taşbaşı Kültür Merkezi

Taşbaşı Kültür Merkezi

Ordu merkezinde Taşbaşı Mahallesi’nde 1853 yılında inşa edilen tarihi bir Rum Ortodoks kilisesinin restore edilmesiyle ziyarete açılan Taşbaşı Kültür Merkezi, hem çarpıcı mimarisi hem de zengin koleksiyonlarıyla ziyaret edilmeye değer yerlerden biri.

1937 ile 1977 yılları arasında hapishane olarak kullanılan kilise, Karadeniz kıyısında sunduğu büyüleyici manzarasıyla özellikle gün batımlarında fotoğraf çekmek isteyen turistler tarafından çok ziyaret ediliyor. Taşbaşı Kültür Merkezi’nin etkinlik takvimini inceleyerek yıl boyu düzenlenen atölyeler, workshoplar, kültür ve sanat etkinliklerine katılabilir, kilisenin tarihi atmosferinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

40- Ortaköy Şelalesi

Ortaköy Şelalesi

Ordu’da yılın her mevsimi farklı güzelliğini görebileceğiniz başka bir büyüleyici yeri de Çatalpınar ilçesinde yer alan Ortaköy Şelalesi. Seyir terasları, mesire alanları ve yürüyüş yolları ile turizme kazandırılan şelale, binlerce yılda şekillenmiş etkileyici kaya oluşumları arasından 20 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer bir manzaraya sahip.

Fındık bahçeleri arasında uzanan bir patika yolla ulaşabileceğiniz, az kişinin bildiği için yılın her dönemi oldukça sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Ortaköy Şelalesi’nde hem yorgunluk atabilir hem de buz gibi şelale sularında rahatlayabilirsiniz.

Konum Linki

”Yalnızca şelalenin suyunun sesini dinleyerek kendinizi daha huzurlu hissedeceksiniz desek bize inanır mıydınız? Ortaköy Şelalesi’ne gidin ve keşfedin.”

41- Turnasuyu Vadisi

Turnasuyu Vadisi

60 kilometreyi geçen her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla Ordu’nun doğa sporları cenneti olan Turnasuyu Vadisi; endemik bitki türleri, el değmemiş doğal güzelliği, buz gibi sularla dolu kaya göletleri, ahşap köprüleri ve panoramik manzaralar sunan seyir teraslarıyla mutlaka keşfe çıkması gereken yerlerden.

4 farklı bölümden oluşan ve yürüyerek tamamlanması yaklaşık 4 gün süren Turnasuyu Vadisi, Karadeniz’in gizli cenneti ve doğa severlerin kesinlikle keşfe çıkması gereken çok özel bir yer. Turnalık Yaylası’nın temiz havasının tadını çıkarabileceğiniz vadinin derelerinde olta balıkçılığı yapabilir, ormanlar içinde çadır kurabilir; tarihi kale, kaya mezarları ve ahşap köprülerin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

”Önce balık tutup sonrasında kamp atmak ve tuttuğunuz balıkları pişirerek kendinize ziyafet çekmek… Eminim sizin de çok hoşunuza gidecek.”

42- Yalı Kilisesi

Ünye merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz Cumhuriyet Caddesi üzerinde gezebileceğiniz başka bir önemli tarihi yapı da 19. yüzyılın 2. yarısında yapıldığı tahmin edilen ve kaynaklarda Meryem Ana Panagia Kilisesi olarak geçen Yalı Kilisesi.

Bölgede yaşayan Rumların inşa ettiği Ortodoks kilisesi, dönem özelliklerini yansıtan taş mimarisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Aslına uygun olan restore edilerek turizme kazandırılan Yalı Kilisesi; hac formundaki pencereleri, dini motifleri ve tarihi önemiyle ilçeyi gezen yabancı turistlerin de sık ziyaret ettiği yerler arasında.

Konum Linki

43- Korgan Obası

Korgan Obası

Korgan ilçesi, birbirinden güzel yaylaları ve obalarıyla hem doğa hem de yayla turizmi konusunda Ordu’nun en çok ilgi gören yerleri arasında. Yaz aylarında düzenlenen yağlı güreş etkinlikleri ve şenliklerle yüzlerce insanı kendine çeken Korgan; Armutalan Yaylası, Turnalık Yaylası, Göltepe Obası, Kürtünlü Obası ve Çobantepe Obası gibi birçok gezi alanına sahip.

Kış aylarında büyüleyici kar manzaraları eşliğinde yürüyüşler yapabileceğiniz Korgan yayla ve obalarında bahar ve yaz aylarında ise karların erimesiyle oluşan küçük göletlerde yüzebilir; sarı ve mavi renkli yayla çiçeklerinin güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yöresel yayla yemekleri tadabileceğiniz ve çeşitli yarışmalarla eğlenebileceğiniz Korgan yayla şenliklerine mutlaka uğramanızı öneririz.

Konum Linki

44- Osman Paşa Şadırvanı

Osman Paşa Şadırvanı

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli kişilerinden biri olan Ordulu Hazinedarzade Osman Paşa tarafından 1842 yılında yaptırılan Osman Paşa Şadırvanı, şehrin ilgi çekici tarihi yapılarından biri. Türkiye’nin en uzun sütunlu şadırvanı olmasıyla ünlü olan Osman Paşa Şadırvanı, 1997 yılında Ordulu bir iş adamı tarafından aslına uygun olarak restore edildi.

Şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz Düz Mahallesi’nde yer alan tarihi şadırvana uğrayarak Osmanlı döneminden günümüze kalan bu etkileyici yapıyı yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

45- Melet Nehri

Melet Nehri

Ordu’nun Mesudiye ilçesi sınırından geçen Melet Nehri, doğa gezileri ve fotoğrafçılık turlarının sevilen adreslerinden. Sık çam ormanları arasında 160 kilometre boyunca uzanan ve Ordu’nun en büyük akarsuyu olma özelliğine sahip.

Melet Nehri, Canik Dağları’ndan başlıyor ve Karadeniz’e doğru 3 farklı coğrafya boyunca ilerliyor. Bitki çeşitliliği ve zenginliğinden dolayı bilimsel araştırmalara da konu olan Melet Nehri’ni saran yürüyüş parkurları ve mesire alanlarında çarpıcı nehir manzaraları eşliğinde güzel bir gün geçirebilir, balık bolluğuna sahip nehirde olta balıkçılığı yaparak doğanın sessizliğinde dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

”Melet Nehri yakınlarında çok güzel balık yapan yerler var. Deniz ürünü sevenlerdenseniz tatmanızı öneririz.”

46- Çayır Camii

Ordu’da gezebileceğiniz en ilginç camilerden biri de Çaybaşı ilçesinde yer alan ve tamamen ahşap malzemeler kullanarak iki katlı olarak inşa edilen Çayır Camii. Tarihi kaynaklarda 1867 yılında yapıldığı yazan cami, kirişli mimarisi ve etkileyici geometrik ahşap oymalarıyla dikkat çekiyor. Aslına uygun olarak restore edilen ve günümüzde de hizmet vermeye devam eden Çayır Camii, Karadeniz’e özgü ahşap camilerin en güzellerinden biri olarak görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

47- Kapılı Cıngırt Şelaleleri

Kapılı Şelaleleri

Ordu’ya 94 kilometre uzaklıktaki Çaybaşı ilçesinin görülmeye değer güzelliklerden biri olan Kapılı Cıngırt Şelaleleri, halk tarafından Kazankaya Şelaleleri olarak da biliniyor. Çam ormanları arasında kilometrelerce uzanan buz gibi dereleri, Tirfil Tepesi, Çayır Camii ve Çayır Çeşmesi ile birlikte Ordu’nun sevilen yürüyüş rotalarından biri olan şelaleler, geniş bir kaya duvarından dökülen bembeyaz sularıyla görenleri büyülüyor.

Çevresi endemik bitkiler ve mesire alanlarıyla çevrili Kapılı Cıngırt Şelaleleri, rehberli doğa yürüyüşleri ile her mevsim benzersiz fotoğraflar çekmek için ziyaret ediliyor. Şelale göletlerinde yüzebileceğiniz gezinizde seyir terasları ve ahşap köprüler üzerinden de Kapılı Cıngırt Şelaleleri’nin güzelliğini izleyebilirsiniz.

Konum Linki

48- Dolunay Plajı

Dolunay Plajı

Fatsa ilçesinde yer alan küçük ama tertemiz bir plaj olan Dolunay Plajı, hem gün batımında hem de geceleri sunduğu büyüleyici manzarasından ismini alıyor. Ücretsiz faydalanabileceğiniz ve ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşabileceğiniz plajda şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz tesisler, atıştırmalıklar alabileceğiniz kafeler, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve apart oteller de hizmet veriyor.

Fatsa’yı gezdikten sonra akşam saatlerinde bu ince kumlu plaja uğrayarak keyifli yürüyüşler yapabilir ve kızıl gün batımı manzaralarını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

”Bazı yerlerde yakamoz izlemek daha güzeldir. Dolunay Plajı da o yerlerden.”

49- Başkotanı Köprüsü

Ahşap köprüleri ile ünlü Karadeniz’in harika fotoğraflar çekebileceğiniz tarihi köprülerinden biri de 1875 ile 1880 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve sağlam yapısı ile günümüze kadar ulaşmayı başarmış Başkotanı Köprüsü.

Melet Nehri üzerinde inşa edilen, 20 metre uzunluğa ve 2 metre genişliğe sahip olan asma köprü, aynı zamanda Mesudiye ilçesi ile Kabadüz ilçesini birbirinden ayırıyor. Çam ormanları arasındaki güzel manzarasıyla her mevsim fotoğrafçıların da ilgisini çeken Başkotanı Köprüsü, doğa gezilerinin sevilen mola noktalarından biri.

Konum Linki

50- Gençağa Kalesi

Gençağa Kalesi

İkizce ilçesine bağlı Karlıtepe Köyü sınırlarında yer alan ve sarp bir kaya kütlesi üzerine inşa edilmiş etkileyici mimarisi ile dikkat çeken Gençağa Kalesi, 1 derece doğal ve arkeolojik sit alanı olarak korunan bir tarihi hazine. Ordu’nun en eski kalelerinden biri olan ve 13. yüzyılda Hacıemiroğulları Beyliği döneminde inşa edildiği düşünülen Gençağa Kalesi, zor ulaşılabilir konumuyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış.

Kale yamaçlarında sıralanan geleneksel Karadeniz evleri ile birlikte eşsiz bir mağaza sunan kaleye özellikle gün batımlarında uğramayı ve muhteşem fotoğraflar çekmeyi unutmayın.

Önemli not: Kale restorasyon çalışmaları sebebiyle geçici olarak ziyarete kapalı.

Diğer Haberler

Bodrumda Yapılacak Aktiveteler

Ordu’da gezilecek yerler

BODRUM’UN YENİ OTELİ ARİN RESORT BODRUM

<